Δύο Αμερικανοί μέσω Κύπρου και Αρμενίας εξήγαγαν τεχνολογία στη Ρωσία


Μάρτιος 10, 2023. Ελλάδα.

Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν παράνομα εξοπλισμό αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού μέσω Αρμενίας και Κύπρου στη Ρωσία χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες άδειες.

Οι δύο Αμερικανοί συνωμότησαν για να παρακάμψουν τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εξαγωγές και εργάστηκαν για να πουλήσουν μέρη εξελιγμένου  αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού σε ρωσικές εταιρείες που εξυπηρετούν αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Κάνσας πριν από λίγες ημέρες και κατηγορούνται ότι δρούσαν για αρκετά χρόνια, παρακάμπτοντας τους νόμους περί αμυντικών εξαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών, με έμφαση στις αεροπορικές τεχνολογίες και πουλούσαν γνώσεις και εξοπλισμό αεροπορίας σε ρωσικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Cyril Gregory Boyanovsky, 59, του Lawrence, και ο Douglas Robertson, 55, του Olathe, ήταν ιδιοκτήτες και εκμεταλλευόμενοι την «KanRus Trading», η οποία προμήθευε δυτικό εξοπλισμό αεροηλεκτρονικών σε ρωσικές εταιρείες και παρείχε υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 και την εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο κατηγορούμενοι προσπάθησαν να πουλήσουν παράνομα αμερικανικό εξοπλισμό στη Ρωσία.
Οι δύο Αμερικανοί απέκρυψαν και παραποιήθηκαν τους πραγματικούς τελικούς χρήστες, την αξία και τους τελικούς προορισμούς των εξαγωγών τους, κυρίως μεταφέροντας τον εξοπλισμό μέσω τρίτων χωρών.

Για παράδειγμα, μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, οι κατηγορούμενοι έλαβαν εξοπλισμό αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός επεξεργαστή υπολογιστή που έφερε αυτοκόλλητο που ταυτοποιεί τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), από μια ρωσική εταιρεία επισκευής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι κατηγορούμενοι απέκρυψαν τον πραγματικό τελικό χρήστη και τον τελικό προορισμό παρέχοντας ένα δόλιο τιμολόγιο στη ναυτιλιακή εταιρεία που προσδιορίζει ως τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Όπως ισχυρίζεται περαιτέρω στο κατηγορητήριο, στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να εξάγουν αεροηλεκτρονικά στη Ρωσία.

Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών για κάθε κατηγορία εξαγωγής ελεγχόμενων αγαθών χωρίς άδεια. Έως και 10 χρόνια φυλάκιση για κάθε κατηγορία λαθρεμπορίου. Έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για κάθε κατηγορία συνωμοσίας και παραποίησης πληροφοριών εξαγωγής.

Η έρευνα διεξήχθη και διαχειρίστηκε η Task Force KleptoCapture του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια διυπηρεσιακή ειδική ομάδα επιβολής του νόμου των ΗΠΑ που επικεντρώθηκε στην επιβολή των σαρωτικών κυρώσεων, των ελέγχων εξαγωγών και των οικονομικών αντίμετρων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους ξένους συμμάχους και εταίρους τους, κατά της Ρωσίας, όπως σημειώνει η ‘Ισραηλινή Άμυνα’.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr