Σερβικά ΜΜΕ: Επικίνδυνη πρωτοβουλία στα Σκόπια για τη Μεγάλη Αλβανία!


Μάρτιος 29, 2023. Ελλάδα.

Ως ένα νέο βήμα για τη «Μεγάλη Αλβανία» αναφέρουν τα σερβικά δημοσιεύματα για την ‘επικίνδυνη πρωτοβουλία των Σκοπίων’ από την οποία εξαιρείται η Σερβία.

«Υπό τη σκυτάλη του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο δημιουργήθηκε σήμερα στα Σκόπια για την υλοποίηση του επικίνδυνου σχεδίου της «Μεγάλης Αλβανίας» που θα μπορούσε να φέρει ολόκληρα τα Βαλκάνια στο χείλος μιας νέας αστάθειας και σύγκρουσης – την Πρωτοβουλία «Δυτικά Βαλκάνια Κουάντ (QUAD) - 100 τοις εκατό συμμόρφωση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ», όπως γράφει η σερβική Novosti.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, μαζί με τον Αλβανό υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών, Όλτα Τζάσκα, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς, του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου,  Κρεσνίκ Αχμέτι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου πρωθυπουργού Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, εγκαινίασαν τη νέα πρωτοβουλία «Δυτικά Βαλκάνια Κουάντ (QUAD) - 100% συμμόρφωση με την κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η πλήρης «ευθυγράμμιση των τεσσάρων χωρών με την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ υπό το πρίσμα της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, των υβριδικών απειλών, της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που προκαλεί η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

 Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Οσμάνι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του άτυπου φόρουμ. Καθεμία από αυτές τις χώρες έδειξε ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την ένταξη στις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, αλλά και με την παροχή ειδικής ανθρωπιστικής και άλλης τεχνικής βοήθειας στην Ουκρανία - αναφέρθηκε στη δήλωση μετά τη συνάντηση.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι διοργανωτές στα επίσημα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα επεσήμαναν ότι η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ειδικά η Ρεπούμπλικα Σέρπτσκα) απουσίαζαν από αυτή την πρωτοβουλία, με την εξήγηση ότι ήταν ανεπιθύμητοι επειδή δεν επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Έτσι, το αντιρωσικό αφήγημα έγινε άλλοθι για μια ακόμη θεσμική σύνδεση του χώρου που οι ακραίοι σχεδιαστές στα Τίρανα και την Πρίστινα βλέπουν ως «αυτόχθονη» ή «φυσική Αλβανία».

Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο, με πλήρη ατιμωρησία, έκανε επίσης συγκεκριμένα βήματα. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια υπογράφηκε συμφωνία με την οποία η Πρίστινα και τα Τίρανα δεσμεύονται για ενοποίηση και συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και κοινές πρεσβείες και ανταλλαγή διπλωματικού προσωπικού.


Τα σύνορα ουσιαστικά καταργούνται


Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη δημιουργία εδαφικής διοικητικής οντότητας 30 χιλιομέτρων εντός της Αλβανίας και ισόποσα εντός του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου, ώστε πρακτικά να καταργηθούν τα σύνορα.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, και ειδικά το πλαίσιο στο οποίο η Σερβία και η Δημοκρατία Σέρπσκα χαρακτηρίζονται ως παράγοντας ανατροπής στην περιοχή, επειδή δεν εφαρμόζουν την καθορισμένη ατζέντα της ΕΕ, αλλά έχουν τη δική τους ουδέτερη θέση, την επόμενη περίοδο θα πρέπει να περιμένουμε την ενίσχυση των θεσμικών δεσμών μεταξύ Βελιγραδίου και Μπάνια Λούκα ως ένα είδος αντίβαρου στη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας», που αποτελεί προφανή απειλή όχι μόνο για τον λαό μας αλλά και για την ειρήνη σε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr