Κλονίστηκε η σχέση μεταξύ Βούτσιτς και Πούτιν- Σερβικά όπλα παραδόθηκαν στον ουκρανικό στρατό


«Να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2022, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος που φέρεται να μετέφερε όπλα από τη Σερβία στην Ουκρανία συνετρίβη στην Ελλάδα», γράφει η  «Jutarnji List».

Μάρτιος 4, 2023. Ελλάδα.

Η σχέση μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε «λεπτή κατάσταση», ανέφερε η «Jutarnji List».

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί πυραύλους που κατασκευάζονται στη Σερβία και ότι τους παρέλαβε από τη Σερβία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 3.500 ρουκέτες M-21 GRAD διαμετρήματος 122 mm παραδόθηκαν στον ουκρανικό στρατό από το περίφημο σερβικό εργοστάσιο όπλων «Krushik» στο Βάλιεβο μέσω Τουρκίας και Σλοβακίας και χαρακτήρισαν αυτή την είδηση ​​«ανησυχητική και απογοητευτική» εάν η Σερβία είναι «αδελφική».

Ο «σύμμαχος» εργάζεται πίσω από την πλάτη της Μόσχας, σε αντίθεση με τις δηλώσεις της για «ουδετερότητα σε αυτή τη σύγκρουση».

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι ότι η Σερβία «υποστηρίζει τη ρωσική πλευρά» στον πόλεμο στην Ουκρανία και δηλώνει ουδετερότητα και θεωρεί τη Μόσχα σύμμαχο, επομένως στον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν άρεσε αυτή η πληροφορία, ανέφερε αυτό το μέσο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για «πληροφορίες σχετικά με την πώληση σερβικών όπλων στην Ουκρανία» και ζήτησε από το Βελιγράδι «μια επίσημη εξήγηση για το γεγονός ότι παραδόθηκαν σερβικά όπλα στην Ουκρανία».

«Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα από την άποψη των ρωσο-σερβικών σχέσεων και είναι απαραίτητο να βασιστούμε στα γεγονότα», είπε η Ζαχάροβα και προειδοποίησε το Βελιγράδι ότι «η Μόσχα θα βγάλει μαθήματα και συμπεράσματα από αυτή την υπόθεση», γράφει η Jutarnji list.

Η Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Vedomosti της Μόσχας, είπε ότι «το Κρεμλίνο παρακολουθεί αυτή την ιστορία πολύ στενά», αλλά η Μόσχα δεν φαίνεται να πείθεται από τις σερβικές διαψεύσεις.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Βούτσιτς, είπε ότι η Σερβία δεν πουλά όπλα στην Ουκρανία, αλλά ότι μπορεί να έφτασαν εκεί από «μεταπωλητές».

«Το αν οι ιδιωτικές εταιρείες αγοράζουν σε τρίτες αγορές και πωλούν σε εταιρείες σε άλλες χώρες δεν είναι ζήτημα για τη Σερβία. Θα μπορούσε να ενδιαφέρει τις υπηρεσίες πληροφοριών», είπε ο Βούτσεβιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι «η Σερβία δεν πουλά όπλα στην Ουκρανία» και είπε ότι από την αρχή του πολέμου, η Σερβία δεν έχει παραδώσει όπλα σε «κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης».

«Υποστηρίζω ότι η Σερβία δεν εξήγαγε όπλα στην Ουκρανία επειδή το υπουργείο μου εκδίδει άδειες εξαγωγής. Δεν εξάγουμε στρατιωτικό εξοπλισμό σε καμία χώρα που πιστεύουμε ότι θα ήταν προβληματική και αμφιλεγόμενη με οποιονδήποτε τρόπο», είπε ο Ντάτσιτς.

--

 The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr