Αλβανία: Ανησυχίες ΗΠΑ για μυστικές υπηρεσίες της χώρας






Μάρτιος 15, 2010


Την ανησυχία τους εκφράσανε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για το νέο σχέδιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στα Τίρανα Τζόν Γουίδερς (John Withers) σε ειδική συνέντευξη τύπου, στα Τίρανα, δήλωσε ότι οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν από την επιτροπή του αλβανικού Κοινοβουλίου σχετικά με τη νέα δομή των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας που φέρουν την ονομασία SHISH, ενδέχεται να χαλάσουν τη δημοκρατική εικόνα της χώρας καθώς στο νέο σχέδιο προβλέπεται η ανεξαρτησία της Υπηρεσίας και ο μη έλεγχός της από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.


Ο αμερικανός πρέσβης ζήτησε την επανεξέταση του σχεδίου από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

«Με τη νέα της δομή η «SHISH» παραμένει επαγγελματική, ανεξάρτητη και ανέλεγκτη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Πιστεύουμε ότι ο έλεγχος της είναι ζωτικής σημασίας για τη Δημοκρατία. Ανησυχούμε ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει τις δημοκρατικές αρχές».

Η ανησυχία εκφράζεται στα εδάφια του τελικού σχεδίου που αφορά τις νέες αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Πληροφοριών στο εσωτερικό της χώρας.

« Η Αλβανία έχει εργαστεί σκληρά για να βελτιώσει την διεθνή εικόνα της, είπε ο αμερικανός πρέσβης, εμείς θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο με την παρούσα μορφή βλάπτει την εικόνα αυτήν. Με την παρέμβασή μας, προτείνουμε να επιτραπεί σε διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες να προβούν σε λεπτομερή ανασκόπηση του νομοσχεδίου, ενώπιον του Κοινοβουλίου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις».

Σημειώνεται πως η νέα δομή της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας δεν έδινε τη δυνατότητα ελέγχου της από το αλβανικό Κοινοβούλιο και μπορούσε να ελεγχθεί μόνον από τον πρωθυπουργό της χώρας.



Σχετικά δημοσιεύσαμε: Αλβανία: Αλλαγές στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος