Σκοπιανή εφημερίδα: Η κυβέρνηση εσκεμμένα καθυστερεί τη λύση με την Ελλάδα





Οκτώβριος 15, 2010.

«Ανώτατοι αξιωματούχοι, παρά το δεδηλωμένο συμφέρον, δεν σχεδιάζουν να επιλύσουν τη διαφορά με την Ελλάδα, μέχρι να γίνει γνωστή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου προσέφυγε η χώρα κατά της Ελλάδας για την παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών», γράφει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων ‘ΒΡΕΜΕ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι η καθυστέρηση της επίλυσης για ένα τουλάχιστον ακόμη έτος θα αποβεί προς όφελος της πΓΔΜ, προσμένοντας θετική ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θα ενισχυθεί σημαντικά η θέση της χώρας ως προς τις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Η σκοπιανή κυβέρνηση, επισημαίνει η εφημερίδα, ότι η τακτική της αγοράς χρόνου θα αναδείξει νικήτρια τη χώρα καθώς σε αυτό συνηγορούν και γνωστοί ξένοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι προέτρεψαν την πΓΔΜ να μην προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέχρις ότου το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της πΓΔΜ.

Οι εντόπιοι όμως εμπειρογνώμονες σε αντιδιαστολή με τους ξένους υποστηρίζουν ότι η αγορά χρόνου αποτελεί ένα ξίφος με δύο αιχμές, γιατί δεν είναι τίποτε σίγουρο, από την πλευρά του δικαστηρίου.

Θέτουν μάλιστα, ως παράδειγμα την τελευταία εμπειρία με τη Σερβία για το Κοσσυφοπέδιο, η απόφαση για τη Σερβία έκανε στην ίδια περισσότερη ζημία παρά όφελος καθώς περίμενε  θετική την απόφαση του δικαστηρίου, υποχρεώνοντας την, εν τέλει, να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις.



Ο Ιγκόρ Γιάνεφ, ειδικός στο διεθνές δίκαιο, πιστεύει ότι η πΓΔΜ δεν θα πάρει μια θετική απόφαση, επειδή πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόδειξη ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία και εμπόδισε τη χώρα να εισέλθει σε διεθνείς οργανισμούς.

«Για την πΓΔΜ θα είναι πολύ πιο χρήσιμο εάν κινούσε διαδικασία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, από το να ζητήσει τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου, αν μπορεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα.

Η θετική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου θα έχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα, αλλά η Ελλάδα φαντάζομαι από τώρα, ότι δεν θα συμμορφωθεί, είπε ο Γιάνεφ.

Απεναντίας ο Βλαντιμίρ Μιτζσέι, του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, πιστεύει ότι η πΓΔΜ έχει νόμιμο δικαίωμα στην προσφυγή της στο Δικαστήριο της Χάγης και ένα θετικό αποτέλεσμα θα είχε αντίκτυπο στην περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος