Πατριάρχης Βαρθολομαίος : ‘Ανησυχούμε’...



Στο σημερινό της φύλλο (26 Νοε 2009) η τουρκική εφημερίδα Daily’s Zaman φιλοξενεί συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος εκφράζει τις ανησυχίες του στη χρησιμοποίηση των μειονοτήτων, της Τουρκίας, για βίαια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας.
Οι ανησυχίες του ηγέτη της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, βασίζονται σε γεγονότα του άμεσου παρελθόντος αλλά και στο κλίμα που διαμορφώθηκε με την αποκάλυψη των σχεδίων της μυστικής οργάνωσης Εργκένεκον.
Ο Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της παραστρατιωτικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ανήκουν στις Ναυτικές Ένοπλες Δυνάμεις και, όπως δημοσιεύθηκε, είχαν σκοπό να δολοφονήσουν προεξάρχουσες προσωπικότητες του μη μουσουλμανικού στοιχείου της χώρας, έχοντας τελικό στόχο την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Οικουμενικός πατριάρχης επεσήμανε τα πρόσφατα γεγονότα που έγιναν στη συνοικία Κουρτουλούς της Κωνσταντινούπολης αλλά και στην περιοχή Ανταλάρ και υποστήριξε πως το ύπουλο σχέδιο έχει μπει ήδη σε εφαρμογή.
Επιπρόσθετα υπενθύμισε στον τούρκο δημοσιογράφο την επίθεση που δέχθηκε μια ομάδα αποφοίτων του κολλεγίου—Γυμνασίου ‘Ζωγράφειον’ της Πόλης πριν από τέσσερα χρόνια.
Τόνισε, μάλιστα, πως κανένας δεν συνελήφθη για την επίθεση αυτή.

Εξέφρασε, πάντως, την ευγνωμοσύνη του προς τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας που έφεραν στο φως τα ‘σκοτεινά σχέδια’ της παραστρατιωτικής οργάνωσης.
Δήλωσε πως είναι αισιόδοξος ότι τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας καθώς και των άλλων μειονοτήτων θα επιλυθούν σύντομα.
«Είμαστε πολύ θετικοί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας. Είναι επιτακτική ανάγκη όλων, οι μειονότητες να αντιμετωπίζονται με καλή θέληση».
Δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος για την λειτουργία της Σχολής Θεολογίας της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Σχολή της Χάλκης, που έκλεισε το 1971.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης έγινε βάσει ενός νόμου με τον οποίο η θρησκευτική κατάρτιση τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο.
«Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να ανοίξει τη Σχολή από την οποία έχουν αποφοιτήσει όλοι οι Ορθόδοξοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Βαρθολομαίου», γράφει η ‘Zaman’.

Βολές εξαπέλυσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά του λεγόμενου ‘Τουρκικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου’ το οποίο επιδιώκει την υποβάθμιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αναφερόμενος στις τρεις εκκλησίες της Πόλης, τις οποίες έχουν καταλάβει οι Τούρκοι Ορθόδοξοι είπε πως θα χρησιμοποιήσει νομικές διαδικασίες για την απόκτησή τους. Δήλωσε μάλιστα πως πίσω από το λεγόμενο ‘τουρκικό ορθόδοξο πατριαρχείο’ βρίσκεται η οικογένεια Ερενερόλ.
Είναι αξιοσημείωτο πως κατά τη διάρκεια των ερευνών για την παραστρατιωτική οργάνωση ‘Εργκένεκον’ μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και η Σεβγκί Ερενερόλ (Sevgi Erenerol) η οποία είναι επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του τουρκικού ανεξάρτητου ορθόδοξου πατριαρχείου.
Πρόκειται για την εγγονή του πατέρα Εφτίμ, ιδρυτή του προαναφερόμενου πατριαρχείου.
Ο Βαρθολομαίος ήταν σαφής στην αναφορά του για την Σεβγκί Ερενερόλ:
«Καταφέρεται συνέχεια έναντίον μας. Έχει αποκαλυφθεί πως αυτή οργάνωνε συνεδριάσεις σε εκείνες τις εκκλησίες εναντίον μας… Είναι κρίμα που ένας χώρος λατρείας χρησιμοποιήθηκε για τέτοιους σκοπούς.
»Κανείς δεν έχει αναγνωρίσει το τουρκικό ορθόδοξο πατριαρχείο αλλά παρόλα αυτά επιχορηγείται από το τουρκικό κράτος»…
Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια διαμαρτυρία που έγινε στις 28 Οκτωβρίου 2005 μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου φωνάζανε ‘το Πατριαρχείο πρέπει να πάει στην Ελλάδα’. Μεταξύ των διαμαρτυρομένων ήταν αυτή η Σεβγκί Ερενερόλ. Η διαμαρτυρόμενοι τότε άφησαν ένα μαύρο στεφάνι στην πύλη του Πατριαρχείου.

«Είμαστε πολίτες της Τουρκίας»

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι πρωτοβουλίες του ‘πατριάρχη Βαθρολομαίου’ (έτσι αναφέρεται χωρίς τη λέξη Οικουμενικού) για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και ανοχής μεταξύ των θρησκειών όλου του Κόσμου εκλαμβάνεται από μερίδα της τουρκικής κοινωνίας με καχυποψία αν και το ελληνικό στοιχείο της Πόλης -τούρκοι πολίτες– καθημερινά μειώνεται.
Ο Βαρθολομαίος θα σχολιάσει σχετικά: «Ελπίζουμε πως οι δημοκρατικές πρωτοβουλίες της (τουρκικής) κυβέρνησης θα αποτρέψουν την αναχώρηση του ελληνικού πληθυσμού.
»Είμαστε χριστιανοί αλλά γεννηθήκαμε εδώ και ανατραφήκαμε εδώ. Εγώ γεννήθηκα στην Gökçeada. Αγαπώ τη χώρα και το χωριό μου. Έκανα δύο χρόνια στρατιωτική θητεία (στον τουρκικό στρατό). Πληρώνω τους φόρους μου. Η μόνη διαφορά μας είναι η θρησκεία. Αλλά βάσει του συντάγματος είμαστε πολίτες με ίσα δικαιώματα.»

Σημ. Το αγγλικό κείμενο της τουρκικής εφημερίδας το δημοσιεύουμε στο: http://echedoros.blogspot.com/2009/11/plotters-planned-to-overthrow.html