Η Βουλγαρία ‘χαϊδεύει’ τα Σκόπια και…

...ζητά κοινές εθνικές εορτές!

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Όταν επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ την Αυστραλία έκανε την περίφημη δήλωση για ενοποίηση όλων των ‘Μακεδόνων’ που βρίσκονται στα Σκόπια, στην αιγαιακή Μακεδονία (Ελλάδα) και του Πιρίν (Βουλγαρία).
Τότε ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ τόνισε πως οι δηλώσεις Γκρουέφσκι είναι μια έκφραση εδαφικών διεκδικήσεων «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε», είπε, «ότι η ανάπτυξη καλής γειτονίας, οι καλές σχέσεις αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της (Σλαβο)‘Μακεδονίας’ στην Ε.Ε.»
Ενώ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε: «Ο Γκρουέφσκι εκφράζει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Βουλγαρίας»(‘Груевски е израз на територијални претензии кон Бугарија').
Η Ελλάδα δεν αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές, ίσως, επειδή γνωρίζει πως οι εκφράσεις αυτές αποσκοπούν για εγχώρια (σκοπιανή) εθνικιστική κατανάλωση.
Είκοσι μέρες μετά (στις 16 Νοεμβρίου 2009) πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πρωθυπουργών της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας, Ν. Γκρουέφσκι και Μπόϊκο Μπορισόφ αντίστοιχα.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα του θα υποστηρίξει τη πΓΔΜ στην ένταξή της στην Ε.Ε. τονίζοντας χαρακτηριστικά: “ Οι (σλαβο)Μακεδόνες και οι Βούλγαροι είναι αδελφικά έθνη, στηρίζουμε την ένταξη της (σλαβο)Μακεδονίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ αλλά πρέπει η ηγεσία της να έχει υπόψη τις σχέσεις καλής γειτονίας, που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια της ένταξης αυτής.»
Ο βούλγαρος πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά ήπιος και εγκρατής στις εκφράσεις αφού είχε σκοπό όχι μόνον να προσεγγίσει την ηγεσία των Σκοπίων αλλά να θεωρηθεί ως προστάτης της.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του για την ‘ιδέα της Σόφιας’ όπως είπε, τα δύο κράτη να έχουν κοινούς εθνικούς εορτασμούς σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία των δύο λαών.
«Συζητήσαμε με το συνάδελφό μου», δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός, «να αποφεύγουν οι δύο χώρες τις εχθρότητες και να μην σχολιάζονται τα ιστορικά ζητήματα τμηματικά, αλλά να αναζητηθούν τα στοιχεία εκείνα που μας ενώνουν και αυτά είναι οι κοινές ημερομηνίες των ιστοριών μας».
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σαφώς ενοχλημένος από τις θέσεις του Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου, τα εξής χαρακτηριστικά:
«Όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την ιστορία η γνώμη μου είναι πως πρέπει να αφήσουμε τους ιστορικούς να ασχοληθούν με αυτά. Και εμείς ως ηγέτες των δύο χωρών να επικεντρωθούμε στα ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος».
Σημειώνεται πως η συνάντηση έγινε στη βουλγαρική πρωτεύουσα και ήταν η πρώτη μεταξύ Γκρουέφσκι και Μπορίσοφ μετά τη ψυχρότητα των σχέσεων τους από την περίπτωση της Σπάρσκα Μήτροβα (για το βουλγαρικό διαβατήριο μιας γυναίκας από τη Γευγελή), τη γιορτή της ημέρας του Ίλιντεν και στη συνέχεια τις δηλώσεις του Γκρουέφσκι από την Αυστραλία για την ενοποίηση των Μακεδόνων.
Η Βουλγαρία, δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν έχει καταλάβει καλά την πορεία που ακολουθεί το βαλκανικό κρατίδιο και τον αγώνα που κάνει για αποβουλγαροποίηση του παρελθόντος του. Ίσως σκέπτεται πονηρά και απλώς ...στοργικά περιμένει.
--
Σημείωση: Οι αναφερόμενες δηλώσεις Βουλγάρων προέδρου και πρωθυπουργού καθώς και του Γκρουέφσκι από το σκοπιανό: Α1
με τίτλο : Борисов - Македонците и Бугарите се братски народи (16 Νοε 2009)
και : Прванов: Позицијата на Груевски израз на територијални претензии (29 Οκτωβρίου 2009)