Στην έρημο του Ασουάν

في صحراء أسوان

Η περιοχή του Ασουάν, της Αιγύπτου, είναι γεμάτη από ναούς και αρχαιολογικούς χώρους που χρονολογούνται κυρίως από την ελληνο ρωμαϊκή εποχή. Ένας από αυτούς είναι και ναός της Τεντύρας ή Ντεντέρας.

Ο ναός της Τεντύρας

Ο ελληνορωμαϊκός ναός βρίσκεται περίπου 60 χλμ. βόρεια από το Λούξορ.

Χτίστηκε από τον Πτολεμαίο τον Γ΄ και στους μεταγενέστερους χρόνους έγιναν ορισμένες προσθήκες και προεκτάσεις στο ναό, κυρίως στη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων.

Ο ναός αν και κτίστηκε από ξένους ηγεμόνες εντούτοις ενσωματώθηκε στον αιγυπτιακό πολιτισμό και την αιγυπτιακή θρησκεία.

Αυτό διαφαίνεται από τη δομή της κατασκευής του. Έχει ορισμένα κοινά στοιχεία με ναούς που κτίστηκαν 1.000 χρόνια νωρίτερα.

Περιέχει ζωγραφικές της βασίλισσας Κλεοπάτρας και του Καίσαρα καθώς και του υιού τους Ιούλιου Καίσαρα. Ο ναός είναι γνωστός για τις επιγραφές που απεικονίζουν τον ζωδιακό κύκλο.

Μια επιγραφή που υπάρχει στο ναό της Τεντύρας αποδεικνύει ότι ο ναός είναι παλαιότερο κτίσμα και κατασκευάστηκε στη διάρκεια των χρόνων του Χέοπος, στο Παλιό Βασίλειο.

Η ναός στην παρούσα μορφή του αν και χτίστηκε στην πρώτη πτολεμαϊκή περίοδο, ωστόσο η εσωτερική διακόσμησή του έγινε στη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής.

Αυτό αποδεικνύεται από τον οπίσθιο εξωτερικό τοίχο του ναού όπου απεικονίζεται η Κλεοπάτρα Ζ΄ και ο Καίσαρας ο υιός της.

Ο ναός της Άθωρος στην Τεντύρα, ενσωματωμένος με τον παλιό, κτίστηκε μεταξύ του 125 π.Χ. και 65 μ.Χ. και ανήκει στην Ελληνο-ρωμαϊκή περίοδο.

Συνεπώς αποτελεί κατά ένα μέρος συνέχεια του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.
Η Τεντύρα ήταν αρχαίος λατρευτικός τόπος της πανάρχαιας θεάς Άθωρ- Ἃθωρ (με δασεῖα), που ήταν η θεά της χαράς.

Έτσι παρουσιάζει μια διαχρονική παρουσία, η αιγυπτία θεά, από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι τα χριστιανικά.

Ο χώρος της Τεντύρας ήταν από τα πανάρχαια χρόνια ένας αιγυπτιακός λατρευτικός τόπος, στη συνέχεια η θεά της χαράς Άθωρ έγινε η κεντρική θεότητα του ναού που ανεγέρθηκε από τους απογόνους του Αλεξάνδρου.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος - الهيئه العامة للاستعلامات