Εφημ. ‘Ντνέβνικ’ : Άρθρο του ΥΠΕΞ Τουρκίας για σχέσεις Σκόπιας-Τουρκίας



Μάρτιος 26, 2010

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται από χθες στα Σκόπια. Στα πλαίσια της προσέγγισης των δύο χωρών, η εφημερίδα των Σκοπίων ‘Ντνέβνικ’ δημοσίευσε ένα άρθρο που έγραψε ο τούρκος υπουργός αποκλειστικά για τη εφημερίδα αυτήν.

Από το άρθρο αυτό θα φιλοξενήσουμε, ασχολίαστα, ορισμένα αυτούσια τμήματα. Ο Τούρκος υπουργός, πάντως, τίθεται υπέρ ενός πολυεθνικού συνονθυλεύματος καθώς ονειρεύεται τις παλιές δόξες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Παραθέτει μάλιστα και το Μέγα Αλέξανδρο ως εκφραστή μιας πολυ-εθνικής κρατικής οντότητας. Τίθεται σαφώς υπέρ του κοσμοπολιστισμού κλπ.

Ας δούμε μερικά τμήματά του.

«Ανάμεσα στην πΓΔΜ και της Τουρκίας υπάρχουν σχέσεις που μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα στον 21ο αιώνα. Η Δημοκρατία της Τουρκίας ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και την εθνική ταυτότητα και ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε πρεσβευτή της».

« Η Τουρκία προσφέρει την ειλικρινή υποστήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια θέση της πΓΔΜ στην Ευρώπη και τον κόσμο ως μια σταθερή και ευημερούσα χώρα της περιοχής. Η ένταξη στην ευρωπαϊκή ένωση, οι δημοκρατικές αξίες, οι πολιτιστική πολυφωνία, αποτελούν κοινούς στόχους μας. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν ειλικρινά να συμπεριληφθούν στο επόμενο κύμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης».

«Τι ώθησε το μεγάλο Μακεδόνα, τον Μέγα Αλέξανδρο τον 4ο αιώνα π.Χ. να περάσει στην Ασία, στην Τροία, στην Έφεσο, στη Μίλητο, στην Αλικαρνασσό, στην Άγκυρα; Η μεγάλη ιδέα του για το κοσμοπολίτικο όραμά του. Ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε για την ‘ενότητα της καρδιάς’ ή με άλλα λόγια η προσωπικότητά του εξομοιώνεται με τον «παγκόσμιο πολίτη». Είχε ενστερνιστεί την ιδέα της συγχώνευσης όλου του κόσμου. Το όραμα ενός πολίτη, πέρα από την συγκρότηση του όρου ‘εθνους-κράτους’ που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση σήμερα. Και είναι το όραμα του κοσμοπολιτισμού που μπορεί μόνον να αντιπαρατεθεί σε αυτήν».

«Οι λαοί των Βαλκανίων εκατοντάδες χρόνια- μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία- έδωσαν το καλύτερο παράδειγμα συμβίωσης, ανοχής και ειρήνης στα Σκόπια, στο Σεράγεβο, στη Θεσσαλονίκη, στην Κωνσταντινούπολη. Και τώρα είναι σε θέση να το επαναλάβουν».

« Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη πΓΔΜ καθορίζονται ως στρατηγικές και εξαιρετικές. Οι τακτικές ανταλλαγές επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο αποτελούν μια σημαντική συμβολή στην παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Μέρα στη μέρα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται όλο και περισσότερο στον τομέα της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας.

Είναι αλήθεια πως υπάρχει ένα μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό στις δύο χώρες που προσμένει την αξιοποίησή του. Και παρά την οικονομική κρίση οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις δεν φαίνονται να έχουν επηρεαστεί, πράγμα που δείχνουν την αντοχή τους.

Οι μεγάλες επενδύσεις μας, είναι γνωστές, σε διεθνές επίπεδο, και αποτελούν τον καλύτερο δείκτη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του τουρκικού λαού και της Τουρκίας για το μέλλον της πΓΔΜ»



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος