Μάιος 31, 2010
Το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και το αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση, κατέκρινε την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος VMRO, Νίκολα Γκρουέφσκι, για τις θέσεις του σχετικά με το όνομα της χώρας.
Όπως μας πληροφορεί το αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων «Αλσατ», δριμεία ήταν η κριτική που έλαβε ο Γκρουέφσκι με τη θέση που διετύπωσε, να διεξάγει, δηλαδή, δημοψήφισμα για μια ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος της χώρας.
Το αλβανικό κόμα «Δημοκρατική ένωση για την ενσωμάτωση» - (DUI ), που συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι, κατέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι τώρα είναι η ιστορική στιγμή για αυτόν να λάβει μια ιστορική απόφαση.
Ο συνασπισμός των σοσιαλιστών (SDSM) κατηγόρησε, επίσης, τον Γκρουέφσκι, λέγοντας ότι κάθε φορά που ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, ρίχνει τις ευθύνες σε όλους τους υπόλοιπους.
« Το 100 τοις εκατό των Αλβανών πολιτών ζητά την άνευ όρων ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δύο εκατομμύρια πολίτες της πΓΔΜ, έδωσαν εντολή στους νόμιμους αντιπροσώπους να λάβουν, την εποχή αυτή, ιστορικές αποφάσεις. Σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να αποδείξουμε τις ικανότητες που ισχυριζόμαστε ότι έχουμε. Το ‘DUI είναι’ έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του σε αυτήν την ιστορική στιγμή» τόνισε ο Τζεβάτ Αντέμι από το αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα πυρά που δέχτηκε από τον εκπρόσωπο του SDSM , Αντρέι Πέτροφ, που επεσήμανε ότι κάθε φορά που στριμώχνεται ο Γκρουέφσκι, αναζητά υποστηρικτές, από μια λίστα που έχει, στη διεθνή κοινότητα, καθώς και από δικούς του αρθρογράφους.
Στα άλλα μικρότερα κόμματα, όπως υπογραμμίζει το αλβανικό κανάλι, ο πρωθυπουργός άφησε περιθώρια να καταλάβουν ότι δεν είναι πρόθυμος για συμβιβασμό και η ατζέντα ολοκλήρωσης της χώρας δεν είναι στις προτεραιότητες του.
«Είναι πλέον σαφές ότι η προτεραιότητα του πρωθυπουργού της χώρας δεν είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και αυτό δεν είναι πρόοδος αλλά οπισθοδρόμηση και εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα τα οποία η ‘Νέα Δημοκρατία’ δεν πιστεύει ότι συμπίπτουν με τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Ρουσίτι από το αλβανικό κόμμα της «Νόβα Ντεμοκράτιγια».
«Δεν είναι μόνον απομάκρυνση της χώρας από την ημερήσια διάταξη της ΕΕ, αλλά είναι και ο αποχαιρετισμός της δημοκρατίας από την πΓΔΜ», είπε ο Αντρέι Ζερνόφσκι του κόμματος LDP.
Χθες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε ότι δεν μπορεί να τροποποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας και μια τέτοια απόφαση, αλλαγής της ονομασίας, μπορεί να φέρει μόνον ο λαός, με δημοψήφισμα.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος