Σκόπια: Αρχαιοκάπηλοι λυμαίνονται τους αρχαίους μακεδονικούς τάφους




Οκτώβριος 1, 2010

Αρχαιοκάπηλοι οι οποίοι προβαίνουν σε εκσκαφές αρχαίων τάφων για να τους συλήσουν και να αποκτήσουν εύκολα χρήματα πληθαίνουν τελευταία, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα …μερίδιά τους.

Μετά από τους επίσημους αρχαιολογικούς χώρους λυμαίνονται, τώρα, σε λησμονημένους τάφους, αρχαίους ναούς και μοναστήρια όπου ψάχνουν για χρυσό και παλιές εικόνες.

Όπως λέγεται, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα «ΒΡΕΜΕ», μεγάλες ποσότητες χρυσού υπάρχει στους τάφους της αρχαίας περιόδου και το άγριο κυνήγι για την ανακάλυψή τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εκτός από τα χρυσά αντικείμενα, οι συλητές τάφων ανέσυραν, πρόσφατα, παλιά αντικείμενα από χαλκό ή πηλό τα οποία έχουν μεγάλη ιστορική και αγοραστική αξία και τα οποία διοχέτευσαν σε συλλέκτες.

Πριν λίγες ημέρες στην περιοχή Γκόστιβαρ, στο αρχαίο νεκροταφείο του χωριού Λαζαρόπολη (Лазарополе), έγινε παράνομη εκσκαφή σε αρχαίο τάφο καταστρέφοντας, συγχρόνως, άλλους τέσσερις, αλλά το μόνο που κατάφεραν να βρουν οι αρχαιοκάπηλοι, ήταν επιτύμβιες στήλες.

«Κατέστρεψαν τους τάφους και έκλεψαν τα αντικείμενα που βρήκαν σε αυτούς», είπε ο διευθυντής της Διοίκησης Προστασίας των Πολιτιστικών Μνημείων, Πάσκο Κούζμαν.

«Τελευταία αποφεύγουν τις ανασκαφές, οι αρχαιοκάπηλοι, φοβούμενοι την αστυνομία η οποία έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτόν. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να έχουν ρημάξει τις εκκλησιές και τα μοναστήρια κλέβοντας τις παλιές εικόνες», θα προσθέσει ο Κούζμαν.

Οι αρχαιοκάπηλοι προσπαθούν να εντοπίσουν, κυρίως, αρχαίους τάφους για να βρουν χρυσά κοσμήματα. Το ενδιαφέρον τους είναι μεγάλο επίσης σε αγγεία τα οποία είναι επενδυμένα με ζωγραφική, τα οποία είναι επίσης πολύ ακριβά.

Οι τυχοδιώκτες συνήθως ωθούνται από παθιασμένους συλλέκτες που έχουν μεγάλο έρωτα με τα αρχαία αντικείμενα και προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την απόκτησή τους.

Αν παραδοθεί στις αρχές ένα αρχαίο εύρημα ο κάτοχος του θα πάρει το 15 τοις εκατό της αρχαιολογικής αξίας του, ενώ τα αντικείμενα αυτά πωλούνται στη μαύρη αγορά σε εξωφρενικές τιμές.

Όπως σημειώνεται, τον περασμένο Ιούνιο αποκαλύφθηκε ολόκληρη σπείρα αρχαιοκαπήλων. Είκοσι εννέα άτομα συνελήφθησαν μεταξύ των οποίων ήταν αστυνομικοί και επιχειρηματίες. Στο κύκλωμα, όπως αποκαλύφθηκε, συμμετείχαν συνολικά 48 άτομα και κατασχέθηκαν περίπου 1.000 σπάνια αρχαία νομίσματα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος