Νοέμβριος 17, 2010.
«Θα ήταν χρήσιμο ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, να κάνει σύντομα επίσημες επισκέψεις σε πΓΔΜ και Ελλάδα, προκειμένου να δωθεί μια ώθηση στις διμερείς συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος».
Τα παραπάνω ανέφερε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Βαρντάρσκας, Αντόνιο Μιλοσόσκι, προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, σε τηλεοπτική συνομιλία που είχε χθες, όπως δημοσιεύουν σήμερα τα ΜΜΕ των Σκοπίων.
Ο Κι Μουν, σύμφωνα με το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι στα πλαίσια του ΟΗΕ, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ελληνο-σκοπιανή διαφορά και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει την αύξηση του ρυθμού των συνομιλιών για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
«Όσον αφορά για τη διαγραφή της σλαβομακεδονικής γλώσσας από τα χαρακτηριστικά της πΓΔΜ στη στήλη του ΟΗΕ, ο Ban Ki Moon, υποσχέθηκε ότι προσωπικά ο ίδιος αλλά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, βάσει των αρχών που τον διέπουν, σέβονται τα γλωσσικά χαρακτηριστικά κάθε έθνους και ειδικότερα στην περίπτωση της ‘μακεδονικής' γλώσσας»
(σ.σ. Σημειώνεται ότι στη στήλη της γλώσσας της πΓΔΜ καταγράφεται, τώρα, ως γλώσσα ‘macedonian’).
Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, ευχαρίστησε τον Γ.Γ. για τη θετική στάση του απέναντι στη ‘μακεδονική’ γλώσσα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανάμεσα στις 165 γλώσσες του καταλόγου των Ηνωμένων Εθνών, η ‘μακεδονική’ γλώσσα έχει είναι μοναδική και έχει τη θέση που δικαιούται.
Ο Μιλοσόσκι επανέλαβε ότι η πΓΔΜ έχει δεσμευτεί για την υπέρβαση της ελληνο-σκοπιανής διαφοράς και η χώρα του έχει την πολιτική βούληση και το δυναμισμό να οδηγήσει σε λύση το ζήτημα αυτό στα πλαίσια του ΟΗΕ.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος