Τέσσερις φορές έχει αυξηθεί το ποσοστό των Βουλγάρων που είναι πρόθυμοι να πουλήσουν την ψήφο τους. Πριν από τρία χρόνια, το ποσοστό που είχε εκδηλώσει μια τέτοια επιθυμία ήταν στο 4%, σήμερα, όμως, έχει ανέλθει στο 17 τοις εκατό, σημειώνει σήμερα η βουλγαρική ‘Στάνταρτ’.
Το 83 τοις εκατό των Βουλγάρων δηλώνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθεί να πουλήσει τη ψήφο του και παρουσιάζει μια πτώση κατά 13 μονάδες από την έρευνα που διενεργήθηκε με το ίδιο ερωτηματολόγιο το 2008.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στις εκλογικές διαδικασίες είναι ο λεγόμενος ‘εκλογικός τουρισμός’, σημειώνει η ‘Στάνταρτ’ και διευκρινίζει ότι με τον όρο αυτόν εννοείται η οργανωμένη ψήφος της τουρκικής μειονότητας, που άτομα ενώ διαμένουν στην Τουρκία, έρχονται με πληρωμένα λεωφορεία για να ψηφίσουν, ανεξέλεγκτα, σε πολλά εκλογικά κέντρα της Βουλγαρίας.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των Βουλγάρων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι τα εκλογικά αποτελέσματα μπορεί να αλλοιωθούν κυρίως από πολικά απαθείς Βουλγάρους που πουλούν την ψήφο τους σε όποιον πληρώσει περισσότερα.
Σύμφωνα με το 31% των ερωτηθέντων, το απόρρητο της ψηφοφορίας δεν είναι ασφαλές. Το φόβο αυτό εξέφρασαν άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 59 ετών και ανήκουν κυρίως σε κατοίκους μικρών πόλεων, αποφοίτους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και Ρομά αλλά και μη ψηφοφόροι.
Επιπρόσθετα το 17% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν διάθεση να χάσουν ένα ρεπό τους για να πάνε να ψηφίσουν.
Μεγάλη έλλειψη ενδιαφέροντος, εξάλλου, παρουσιάζεται στα νεότερα άτομα έως 29 ετών, τα οποία ζουν στην πρωτεύουσα και είναι ευκατάστατα αλλά και σε φτωχά άτομα με χαμηλή μόρφωση όπως οι Ρομ (αθίγγανοι).
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος