Φεβρουάριος 12, 2011.
Εκείνο το οποίο δεν πρόσμενε ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ, ήταν η υποστήριξη προς το άτομό του, από τους Κόπτες Χριστιανούς της χώρας του.
Οι Κόπτες αποτελούν το 10 τοις εκατό των 79 εκατομμυρίων Αιγυπτίων.
Θρησκευτικοί ηγέτες των χριστιανών κοπτών είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την άνοδο των Ισλαμιστών στην Εξουσία με την ενδεχόμενη αποχώρηση του Μουμπάρακ.
Η ‘μουσουλμανική αδελφότητα’ είχε υποσχεθεί διώξεις κατά των εχθρών του Ισλαμ, όπως είναι οι Κόπτες της Αιγύπτου.
Οι ηγέτες της Κοπτικής Εκκλησίας πιστεύουν ότι η θρησκευτική ελευθερία στην Αίγυπτο θα συρρικνωθεί με την αποχώρηση του Δικτάτορα και δεν δίστασε,μάλιστα, ο Πατριάρχης των Κοπτών, Σενούντα, να δηλώσει μέσω της κρατικής τηλεόρασης την υποστήριξή του προς τον Χόσνι Μουμπάρακ, όταν σύσσωμος ο λαός ζητούσε την απομάκρυνσή του… Ήταν μια απεγνωσμένη κίνηση…
Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι γερά θεμελιωμένος στην Αίγυπτο και οργανώσεις με εκδικητικές τάσεις κατά μη Ισλαμικών Θρησκευτικών Οργανώσεων κάνουν συχνά την παρουσία τους.
Μια τέτοια είναι η επονομαζόμενη ‘Αιγυπτιακή Τζιχάντ’ και η οποία αποτελεί όργανο του Αϊμάν Αλ- Ζαουάχρι, που κατάγεται από την Αίγυπτο και είναι το δεξί χέρι του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Αϊμάν, ήταν, άλλωστε, παλαιό ηγετικό στέλεχος της αιγυπτιακής ισλαμικής ‘Τζιχάντ’.
Οι Κόπτες έχουν γίνει συχνά στόχος των ισλαμιστών της Αιγύπτου. Η τελευταία επίθεση εναντίον τους πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε βόμβα στην Εκκλησία της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, η οποία εξερράγη σκοτώνοντας 21 άτομα.
Η ισλαμική αυτή επίθεση προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες των Κοπτών. Εκατοντάδες διαδηλωτές στην Αλεξάνδρεια και στο Κάϊρο, βγήκαν στους δρόμους και ζήτησαν καλύτερη προστασία των Χριστιανών από τους φανατικούς ισλαμιστές.
--