Φεβρουάριος 14, 2011.
Η Ελλάδα και η Γερμανία βρίσκονται σε μια οξεία διαμάχη μεταξύ τους, αφού η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζει την αίτηση για καταβολή αποζημίωσης από την Γερμανία, στους επιζώντες Έλληνες συγγενείς των 218 θυμάτων της σφαγής του γερμανικού ναζιστικού στρατού, το Μάρτιο του 1944, στο ελληνικό χωριό Δίστομο, γράφει ο ‘Observer’.
Μέχρι σήμερα καμία από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν τόλμησε να θέσει το ζήτημα, γιατί δεν ήθελαν να έρθουν σε σύγκρουση με την Γερμανία.
Η απόφαση της παρούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει αποζημίωση για το στυγερό έγκλημα μετά από 60 χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές του Λονδίνου, θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση στις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση του Βερολίνου, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκερ επανειλημμένως έχει επικρίνει έντονα την Ελλάδα για ‘παράλογες δαπάνες’ και για το τεράστιο χρέος που δημιούργησε η χώρα, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ αναγκάστηκαν να παρέμβουν επειγόντως με δάνειο 110 δισεκατομμυρίων, για να διασώσουν το ελληνικό κράτος από την χρεωκοπία και ενδεχόμενη πτώση του Ευρώ, ενώ η Γερμανία είναι η χώρα η οποία δανειοδότησε το μεγαλύτερο ποσό.
Η Μέρκελ σε προηγούμενη συνάντηση κορυφής της ΕΕ συγκρούστηκε δημοσίως με τον Παπανδρέου, όταν απαίτησε οι χώρες της ευρωζώνης που έσωσαν την Ελλάδα, να έχουν λόγο στο πως η χώρα ξοδεύει τα χρήματα που λαμβάνει και που τα διοχετεύει, αν θέλει να είναι μέρος της νομισματικής ένωσης. Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πρόταση της Μέρκερ ως ‘περιορισμό της Δημοκρατίας’.
Σε συνέντευξή του στον ‘Observer’ ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι το αίτημα αποζημίωσης για τα εγκλήματα των Ναζί, δεν είναι ‘αντιγερμανική ενέργεια’ αλλά ότι πρόκειται για την ιστορική αλήθεια και ‘δικαίωμα των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους’.
Η κυβέρνηση της Αθήνας, υποστήριξε την αίτηση αποζημίωσης από την Γερμανία ασκώντας αγωγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου .
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε αντέδρασε θυμωμένα στην απόφαση την ελληνικής κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «το Βερολίνο απλά δεν μπορεί να καταλάβει αυτήν την κίνηση από την κυβέρνηση της Αθήνας». Είπε,ακόμη, ότι όταν έρθει ώρα της δίκης, ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου, οι Γερμανία δεν θα χάσει την υπόθεση αυτή.
Η κυβέρνηση Μέρκελ θεωρεί ότι το θέμα της αποζημίωσης για την σφαγή του 1944, απορρίφθηκε, ήδη, από το 1960, με μια συμφωνία για καταβολή αποζημίωσης μεταξύ των δύο, τότε, κυβερνήσεων.
Στη συνέχεια η γερμανική κυβέρνηση κατέβαλε αποζημίωση, σημερινής αξίας, ύψους 60 εκατ. ευρώ και τώρα η Ελλάδα επιδιώκει αποζημίωση ύψους 165 εκατ. ευρώ.
--
Τίτλος άρθρου: «Германија не и плаќа оштета на Грција»
Δημοσίευση: КУРИР, 13 Февруари 2011 14:09