Η "Μακεδονία" στα σχολικά βιβλία εξόργισε βουλευτή, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα |
Απρίλιος 7, 2011.
Αθήνα.
Το βιβλίο ιστορίας της τρίτης Λυκείου στην Ελλάδα, αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής.
Ο λόγος είναι, η ύπαρξη στο χάρτη ως επίσημη ονομασίας της χώρας μας «Μακεδονία», ο χάρτης παρατίθεται σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου που αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα.
Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιαννάκης, ο οποίος κατέθεσε επερώτηση προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Στην επιστολή του προς την Υπουργό ο Έλληνας βουλευτής ρωτά τι εξυπηρετεί η αναγραφή της πΓΔΜ ως ‘Μακεδονίας’ σε μια εποχή που οι γειτονικές χώρες αμφισβητούν τα εδαφικά δικαιώματα της Ελλάδας και ότι δεν γίνεται στην Ελλάδα, αντικειμενική και συστηματική αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων.
«Οι γείτονες παρουσιάζουν σταθερά εδαφικές διεκδικήσεις από το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει επανειλημμένα καταχραστεί το όνομα και την ιστορία του τμήματος της Βόρειας Ελλάδας, είναι τρομακτικό που η ίδια η Ελλάδα, ως χώρα, εξακολουθεί να αγνοεί τις γκρίζες προθέσεις των γειτόνων της. Υπονομεύουμε την δική μας ιστορία και πρέπει να αποφεύγονται τέτοια τραγικά λάθη, τα οποία προσβάλουν την κοινή γνώμη, τη δραστηριότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με το να δείχνουμε ότι συμφωνούμε με συγκεκριμένη μακροχρόνια προπαγάνδα», αναφέρει στην επιστολή του.
Ο βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης ζητάει, ακόμη, το Υπουργείο να είναι εξαιρετικά προσεκτικό στην προετοιμασία των σχολικών βιβλίων και ιδιαίτερα στην ιστορία, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στην επιστολή του, ρωτάει αν η Υπουργός έχει μεριμνήσει για τον έλεγχο του αναφερόμενου βιβλίου που πρόκειται να εκδοθεί και να διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και αν το Υπουργείο προτίθεται να προβεί σε αλλαγές που θα μεταβάλλουν το χάρτη του βιβλίου, προκειμένου να μειωθεί και να αποτραπεί περαιτέρω η ζημιά την οποία προκαλεί.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2007 και συνεχώς οι δεξιοί Έλληνες βουλευτές και οι Bloggers αντιδρούν κατά του Υπουργείου Παιδείας και της ύπαρξης αυτού του χάρτη.
--
Τίτλος: «„Македонија“ во грчки учебник разгневи пратеник»
Δημοσίευση: Утрински весник, 7.4.2011.