Η αλβανο-αμερικανική ένωση παρομοιάζει τον Γκρούεφσκι με τον Μιλόσεβιτς |
Μάιος 26, 2011.
Η Αλβανο-Αμερικανική Ένωση (SHSHA), αντέδρασε στις πρόσφατες προεκλογικές ρητορικές προκλήσεις του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι για τη δήλωσή του ότι «η Στρούγκα είναι η πατρίδα των ‘Μακεδόνων’.».
«Στο κράτος που ζει ο Νίκολα Γκρούεφσκι (Σκόπια) δεν ζούνε επί ίσοις όροις και οι Αλβανοί. Στην προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιεί απερίσκεπτα και επανειλημμένα εθνικισμούς του περασμένου αιώνα. Λέει δημόσια ο Γκρούεφσκι αυτά που υποστήριξε μία μέρα μετά την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Οχρίδα, ότι η αρχαία αυτή αλβανική περιοχή αποτελεί την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, αναβιώνοντας έτσι τα ρωσο-σλαβικά σενάρια τα οποία είναι, σαφώς, κατά του αλβανικού έθνους.
» Θα θέλαμε, ακόμη, να υπενθυμίσουμε τον αρχηγό του VMRO-DPMNE
ότι στην Στρούγκα από τους αρχαίους χρόνους ομιλείται η αλβανική γλώσσα και αυτό το υποστηρίζουν όλες οι ιστορικές πηγές και πολλοί ξένοι ιστορικοί», σημειώνει στην αναφορά της η Ένωση.
ότι στην Στρούγκα από τους αρχαίους χρόνους ομιλείται η αλβανική γλώσσα και αυτό το υποστηρίζουν όλες οι ιστορικές πηγές και πολλοί ξένοι ιστορικοί», σημειώνει στην αναφορά της η Ένωση.
« Ο Γκρούεφσκι θέλει δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας και δεν προχωράει ώστε να κάνει συνταγματικές αλλαγές.
» Αν θέλει δημοψήφισμα για το όνομα, θα πρέπει να κάνει και ένα δημοψήφισμα για την προώθηση της ενότητας των Αλβανών και την ισότιμη συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση και όχι να προβαίνει σε εθνικιστικά και αντι- αλβανικά συνθήματα, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, στην Στρούγκα, όπως έκανε παλαιότερα για το Κοσσυφοπέδιο ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που ήθελε να εξολοθρεύσει τον αλβανικό λαό διαπράττοντας εγκλήματα κατά όλων εκείνων που πίστευαν στην ελευθερία».
Στη συνέχεια η επιστολή της αλβανο-αμερικανικής ένωσης επισημαίνει ότι η δημιουργία του σημερινού κράτους των Σκοπίων είναι δημιούργημα της Κομιντέρν, χωρίς να λάβουν υπόψιν τους το αλβανικό ζήτημα.
«Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε στον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι υπάρχουν δύο επιλογές: ή συνυπάρχει ισότιμα ο αλβανικός λαός με τον σλαβικό ή να διαχωριστούν τα αλβανικά εδάφη της πΓΔΜ και να αναγνωριστούν οι εθνικές γραμμές του 1912, όπου τότε η Στρούγκα ήταν αλβανική», σημειώνει η SHSHA, σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ.
--
Πηγή: ΙΝΑ