Ιούνιος 10, 2011.
Ζάγκρεμπ.
Η Βουλγαρία η Ρουμανία και η Κροατία άρχισαν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, όπως δημοσίευσε σήμερα η κροατική εφημερίδα «Βέτσερνι Λιστ»/ ‘Vecernji list’.
Στη συνάντηση των υπουργών άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και η Κροατία, θα υπογράψουν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.
Η υπογραφή της συμφωνίας, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος- της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών.
Στις αρχές Ιουνίου, στη διάρκεια της επίσκεψης του γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ εξέπληξε το κοινό όταν είπε ότι αρκετές χώρες μέλη της Συμμαχίας, διαπραγματεύονται για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών.
Ο Μπορίσοφ αποκάλυψε ότι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία θα συνεργαστούν με την Τουρκία για το θέμα αυτό. Κατόπιν, ο Κροάτης υπουργός άμυνας επιβεβαίωσε ότι θα αντικατασταθούν τα παλαιά Mig 21, με τα νέα μαχητικά F-16.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία διαθέτει εδώ και δεκαετίες τμήμα βιομηχανικής παραγωγής εξαρτημάτων αλλά και συγκροτημάτων F-16 στο εργοστάσιο ΤΑΙ, και η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία είναι πολύ πιθανό να διαπραγματευτούν συνολικά αγορά αεροσκαφών F-16, τουρκικής παραγωγής.
Η Τουρκία παράγει σύγχρονες εκδόσεις αυτού του αεροσκάφους και η αγορά θα ανανεώσει σημαντικά το στόλο της πολεμικής αεροπορίας των χωρών αυτών.
Η Άγκυρα, εξάλλου, επιδιώκει να φέρει σε πέρας την παραγωγή και των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και η δυνατότητα παραγωγής εκατό μαχητικών F-16 θα είναι μια καλή ώθηση για τις εργασίες του βιομηχανικής μονάδας.
Η Κροατία προβλέπει στην αγορά 10 μέχρι 15 μαχητικών, η Βουλγαρία τα διπλάσια και ακόμη περισσότερα η Ρουμανία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
--
Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"