Αύγουστος 16, 2011.
"Το θέμα των ακίνητων περιουσιών της Ακτής αναζωπυρώθηκε αν και η καταγραφή τους έγινε πριν περίπου από ένα χρόνο συνεπικουρούμενη από τον ΟΑΣΕ." γράφει η αλβανική εφημερίδα Shqip, συνεχίζει:
Ο σύλλογος “Bregdeti”/ ‘Ακτή’ σε συνεργασία με την Χιμαριώτικη Κοινότητα είχε οργανώσει πριν από λίγες ημέρες στις Δρυμάδες, γνωστή τουριστική περιοχή, μια συζήτηση κατά την οποία για άλλη μια φορά ζήτησαν την επικράτηση του κράτους δικαίου και την εφαρμογή του Συντάγματος για το ζήτημα των ιδιοκτησιών, σε ένα θέμα το οποίο επί 20 χρόνια δεν δόθηκε καμία λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την συγκέντρωση αυτή, έλαβαν μέρος ο επικεφαλής του Δήμου της Χιμάρας, Γκέργκι Γκόρο, ο προκάτοχός του και σημερινός επικεφαλής της πολιτικής οργάνωσης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, Βασίλης Μπολάνος.
«Τα ακίνητα ανήκουν στους κατοίκους της Χιμάρας», ήταν το σύνθημα της διαμαρτυρίας και το περιστατικό θυμίζει το συμβάν της Kakomesë με τους κατοίκους του χωριού Nivica-Bubar πριν από μερικά χρόνια.
Η συνάντηση αυτή ήταν οργανωμένη με προσεκτικό τρόπο αφού είχαν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, η εταιρεία που κατέγραψε τις περιουσίες, αλλά και οι πολίτες των ΗΠΑ που κατάγονται από την Χιμάρα, χωρίς να αποκλείονται και εκείνοι που ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη.
Όπως έγινε γνωστό από τον δημοσιογράφο της Χιμάρας, Σταυρή Μάρκο, το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με ειδικό ψήφισμα προς την αλβανική κυβέρνηση και τους διεθνούς οργανισμούς από τους οποίους απαιτούν «την εφαρμογή του Συντάγματος της Αλβανίας καθώς και το νομικό πλαίσιο για την επιστροφή των περιουσιών στους κατοίκους της Χιμάρας», επισημαίνοντας τις διαδικασίες αφαίρεσης των ιδιοκτησιών που έγιναν από τους κατοίκους με παράνομο τρόπο.
Οι κάτοικοι της περιοχής αντιτίθεται στην εφαρμογή του νόμου με αρθ. 7501 του οποίου ανεστάλη, ήδη, η νομική ισχύς.
Σε κάθε περίπτωση, γίνεται σαφές, ότι το πρόβλημα της ιδιοκτησίας θα μπορούσε να επιλυθεί με μια νέα δυναμική στην παράκτια περιοχή ενταγμένο σε θέματα που έχουν πολιτικό χαρακτήρα και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Μέχρι στιγμής τα Τίρανα απέτυχαν να θεσπίσουν ένα νόμο για την επικράτεια τους χωρίς να παραμελούν τα δεδομένα για τους πολίτες τους.
Ομοίως, αν οι ισχυρισμοί της κοινότητας για εξωδικαστικές παρεμβάσεις επαληθευτούν, αυτό θα δώσει τροφή σε μια νέα δυναμική για παρανοήσεις ιστορικής φύσεως που αιτιάζεται η κοινότητα της Χιμάρας και δεν θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αυτές με μια κονσερβοποιημένη λύση.
--
Πηγή: Gazeta Shiq