Σεπτέμβριος 16, 2011.
Πριν από μερικούς μήνες η κινεζική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη θέλησή της να παρέμβει στα δημοσιονομικά της Ευρώπης για να σώσει το ευρώ. Η δήλωση αυτή έγινε δεκτή ως μια ευνοϊκή πρόταση από ορισμένες κυβερνήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά όχι από το σύνολο των κρατών που αισθάνονται ότι η Κίνα απεργάζεται την «Νέα Τάξη Πραγμάτων».
Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα Τίρανα, ο διοικητής της Τράπεζας του Λαού της Κίνας, Zhou Xiaochuan, ο οποίες έκανε επίσημες συναντήσεις. Είναι η τρίτη επίσκεψη των κινεζικών αρχών, μέσα σε τέσσερις μήνες, μετά αυτήν των κινέζων υπουργών.
Ο Xiaochuan συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Αρντιάν Φουλάνι, και επίσημα ανακοινώθηκε ότι μίλησαν για την κατάσταση της αλβανικής οικονομίας, την πολιτική, την οποία ακολουθεί η Τράπεζα της Αλβανίας και για την γενικότερη οικονομική διαχείριση των αλβανικών τραπεζών.
Αξιόπιστες πηγές, προσκείμενες στην Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αλβανίας, μίλησαν ότι ο Κινέζος τραπεζίτης ενδιαφέρθηκε για το αλβανικό χρέος για το οποίο η Αλβανία δεν έχει πολλές επιλογές αποπληρωμής του. Συζήτησαν για αγορά του 60 τοις εκατό του δημόσιου χρέους, ως μέγιστο επιτρεπόμενο όριο.
Η Κίνα είχε δείξει στρατηγικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Αλβανία, αλλά είχε ζητήσει κάποιες διαβεβαιώσεις για αυτές.
Τώρα, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ένα μέσω οικονομικών δυσκολιών, ψάχνει για νέες ευκαιρίες ώστε να ξεπεράσει την οικονομική κατάσταση που διαμορφώθηκε, και, συγχρόνως, να έχει προεκλογικό πλεονέκτημα για τις εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος.
Η αμερικανική διπλωματική δραστηριότητα έγινε εντονότερη από τον περασμένο Ιούνιο, όταν έγινε γνωστό ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την Telecom, την απόκτηση ορυχείων χρυσού και χρωμίου καθώς η Αλβανία συνεργάζονταν μυστικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Η όλη αυτή κατάσταση ετέθη προς παρακολούθηση, αφού ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, αποφάσισε να παραχωρήσει τα χρέη της Αλβανίας στην κομμουνιστική Κίνα, η οποία μέσα από την κίνηση αυτή πλησιάζει πολύ κοντά στην ΕΕ και θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές αμερικανικές προτεραιότητες.
Η Κίνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για την αγορά και μέρους του ελληνικού χρέους ή άλλων ορισμένων χωρών που βρίσκονται στην ενταξιακή διαδικασία που πιέζονται σήμερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Σε αυτήν την κίνηση ο Μπερίσα ωθείται από κύκλους αμερικανών επιχειρηματιών και πρώην ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίοι συχνά προωθούν ανεπιθύμητες κινήσεις στην επίσημη αμερικανική πολιτική.
Τη στιγμή αυτή ο Μπερίσα δέχεται πιέσεις από έναν ισχυρό Αλβανό επιχειρηματία της Νέας Υόρκης που απασχολείται στον τομέα των μετάλλων και ο οποίος έχει δημιουργήσει στενές φιλίες με τους Κινέζους αξιωματούχους και παίζει το ρόλο του ενδιάμεσου κρίκου.
Ο γνωστός αυτός επιχειρηματίας έχει δημιουργήσει επαφές με τον πρωθυπουργό και παίζει το ρόλο ‘σκιώδους κυβέρνησης’ υποστηρίζοντας τον Μπερίσα όταν βρίσκεται σε μπελάδες με την υποστήριξη της πολιτικής των ΗΠΑ. Σε αυτήν όμως την περίπτωση τα πράγματα αλλάζουν.
Οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε σχέση με τους φίλους των ΗΠΑ, στον αγώνα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και τις νέες οδηγίες στην CIA για την περιοχή, επιδεικνύουν την καταστροφή αυτής της ‘σκιώδους κυβέρνησης’ και την επιβολή των αμερικανικής πολιτικής.
Προξενούν, ωστόσο, εντύπωση η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αλβανίας που αναφερόμενη στη σύσκεψη των Κινέζων με τον Αρντιάν Φουλάνι, που λέει ότι «η Τράπεζα της Κίνας προσπαθεί να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό τομέα».
Αποφεύγεται να ανακοινωθεί ότι γρήγορα μπορεί η Κίνα να αγοράσει το χρέος της Αλβανίας και να γίνουν οι δύο χώρες ‘ σιαμαίες ’ αδελφές.
--
Πηγή: ΑΜΑnews