Νοέμβριος 19, 2011.
«Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν ασχολείται με το ζήτημα του ονόματος»
Η κυβέρνηση Παπαδήμου, ως μια κυβέρνηση συνασπισμού, δεν έχει εντολή να ασχοληθεί με θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σε ομιλία του προς τους βουλευτές δήλωσε η κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με τη διαμάχη για το όνομα, την Κύπρο ή τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
Ο Παπανδρέου, όμως, όταν παραιτήθηκε είπε στο διάδοχό του να μην θέσει το ζήτημα του ονόματος σε «κατάσταση αναμονής».
Η πρωτοβουλία αυτή εξηγήθηκε από τον Παπαδήμο ως πολιτικός ελιγμός, αφού ο ίδιος ο Παπανδρέου γνωρίζει ότι η προσωρινή κυβέρνηση έχει διαφορετική αποστολή.
Η επίλυση της διαφοράς δεν μπορεί να συζητηθεί, ωστόσο ο Έλληνας νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ετυμηγορία της Χάγης.
Η Αθήνα με πληροφορίες τις οποίες κοινοποίησε στο λαό, περιμένει μια ισορροπημένη απόφαση από το διεθνές δικαστήριο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας της Χάγης, η Ελλάδα θα ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια για την προώθηση των ελληνικών θέσεων καθώς και την απόδειξη του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών, όπως δημοσιεύουν τα ελληνικά ΜΜΕ.
Επιπρόσθετα, πηγές στις Βρυξέλλες λένε με βεβαιότητα ότι η ετυμηγορία θα επηρεάσει τη θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ένωσης τον προσεχή Δεκέμβριο. Σε περίπτωση που η Αθήνα χάσει τη δίκη, θα αντιμετωπίσει πρόσθετες πιέσεις για την απεμπλοκή των Σκοπίων.
Οι Βρυξέλλες, εξάλλου, έχουν δεχθεί πιέσεις- παρέμβαση από την Επιτροπή του Κογκρέσου των Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ. Επιφανείς αξιωματούχοι των ΗΠΑ, παροτρύνουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να επιτρέψουν τα Σκόπια να ενταχθούν ως έχουν.
Ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Σταύρος Δήμας, μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε, ενημερώνοντας του ότι η Ελλάδα κρατά εποικοδομητική στάση στην διεύρυνση της Ένωσης.
--
Πηγή: Sitel