«Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το συνταγματικό μας όνομα»
Δεκέμβριος 7, 2011.
Σκόπια.
Σκόπια.
Η ετυμηγορία της Χάγης περιέχει πολλά στοιχεία που είναι χρήσιμα στα Σκόπια, αναφέρει ο δημοσιογράφος Γκ. Μομιρόσκι στο Κανάλ 5.
Κανένα από τα μέλη της σκοπιανής νομικής ομάδας δεν περίμενε ότι η γνωμοδότηση των δικαστών θα ήταν τόσο θετική για τη χώρα μας.
Τρεις ημέρες μετά την αρχική αντίδραση του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, η Ουάσιγκτον αγνοεί τη δήλωσή του.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη αναλύσει την απόφαση.
Στη σκιά των τριών μεγάλων αποφάσεων του δικαστηρίου της Χάγης, η κοινή γνώμη δεν παρατήρησε τα άλλα εξαιρετικά σημαντικά συμπεράσματα για τα Σκόπια.
Κι αν δεν αποτελούν εισιτήριο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι ωστόσο σημαντικά στην πολιτική μάχη ενάντια στην Ελλάδα.
Μεταξύ των πιο σημαντικών από αυτά τα δύο συμπεράσματα περιλαμβάνονται στην παράγραφο 95 στην οποία οι δικαστές δίνουν το δικαίωμα στη χώρα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της σε οποιαδήποτε διεθνή επικοινωνία και στις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Το δεύτερο συμπέρασμα που περιλαμβάνεται στην παράγραφο 103 λέει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να απαγορεύει τη χώρα μας να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το συνταγματικό της όνομα, διότι είναι αντίθετο με το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 11, όπως θεωρούν οι δικαστές.
Ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα είναι ότι τα Σκόπια έχουν λάβει μια ετυμηγορία, η οποία θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντική κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο είναι αυτή της παραγράφου 1.11, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παρέλειψε να υποβάλλει πειστικά επιχειρήματα ότι τα πρωτόκολλα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απαγορεύουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Μήπως αυτό το άρθρο είναι ακριβώς ο λόγος για τον διαφορετικό τόνο που εκείνη την ημέρα που ήρθε από την Ουάσιγκτον. Σε αντίθεση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Πώλ Βόλερς, που χωρίς την ανάγνωση της ετυμηγορίας, μας είπε ότι χωρίς την επίλυση του ονόματος δεν υπάρχει το ΝΑΤΟ, σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνοντας μια ανάλυση της ετυμηγορίας κάλεσε για διαπραγματεύσεις στο Ίστ Ρίβερ.
Ένα ακόμη σημαντικό σημείο που φέρνει αισιοδοξία στην σκοπιανή ομάδα είναι η παράγραφος 135 της απόφασης στην οποία οι δικαστές σημειώνουν ότι η Ελλάδα το 2007 άλλαξε τη θέση της και δήλωσε δημόσια ότι συμφωνεί με τη χρήση της λέξης ‘Μακεδονία’ στο ενδεχόμενο της σύνθετης ονομασίας.
Η Ελλάδα, μελλοντικά, είναι αδύνατο να επιστρέψει στη διαπραγματευτική διαδικασία, όπως ανακοινώθηκε από τους Καρατζαφέρη και Σαμαρά, οι οποίοι επιχειρούν να σκοράρουν πολιτικά θέματα κατά καιρούς και απαιτούν τη λέξη Μακεδονία να μην είναι μέρος του εθνικού ονόματός μας.
--
Πηγή: Канал 5 Телевизија