"Να δουν την απόφαση της Χάγης ως ευκαιρία", είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Δεκέμβριος 7, 2011.
«Θα κυκλοφορήσει η ετυμηγορία στη διεθνή πολιτική σκηνή ή θα παραμείνει παγιδευμένη μέσα στα αρχεία του Δικαστηρίου της Χάγης;» ρωτά η δημοσιογράφος της τηλεόρασης Σίτελ στην τηλεοπτική αναφορά της.
»Αντί να ξεμπλοκάρει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διεθνείς κοινότητες περιμένουν ότι η ετυμηγορία θα ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα.
»Μετά τη δικαστική απόφαση, η Ουάσιγκτον σε αποφασιστικό μήνυμά της «λαλεί το παλιό σκοπιανό τραγούδι» - το συντομότερο δυνατό να επιλύσετε τη διαφωνία του ονόματος…
»Αγνοείται το γεγονός ότι το Δικαστήριο επιβεβαίωσε την ισχύ της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, οι Παγκόσμιες Δυνάμεις προτείνουν εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ- διαδικασίες από τις οποίες τα Σκόπια προτίθενται να απομακρυνθούν.
«Νομίζω, ότι οι πολιτικοί ηγέτες, και στις δύο χώρες, οφείλουν να δουν την απόφαση (της Χάγης) ως μια ευκαιρία για να ασχοληθούν πάλι και με προσπάθειες να αναθερμάνουν το ζήτημα του ονόματος. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα αυτό, που θα είναι επ’ ωφελεία των δύο χωρών. Φυσικά συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμτς, στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
»Το ίδιο μήνυμα ήρθε και από το Παρίσι.
«Καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες των δύο χωρών να αντλήσουν διδάγματα από την ετυμηγορία και να αποκαταστήσουν το διάλογο και τις επαφές προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία λύση στη διαφορά του ονόματος» είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γαλλίας.
»Ένα σημαντικό σημείο δοκιμής του πολιτικού βάρους της ετυμηγορίας θα γίνει την Παρασκευή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μετά από τη συνάντηση των υπουργών είναι βέβαιο ότι η FYROM αυτό το έτος δεν θα πάρει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις.
»Επόμενο σημαντικό σημείο είναι το Σικάγο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου η χώρα προσδοκά ότι η Συμμαχία θα εξετάσει την ετυμηγορία και θα αναθεωρήσει το προηγούμενο συμπέρασμά της ότι η ένταξη των Σκοπίων είναι συνδεδεμένη με την επίλυση του ονόματός της.
»Στο τέλος τέλος όλα εξαρτώνται και από το τι πιστεύει η ελληνική πλευρά. Παρά το γεγονός ότι οι δικαστές της Χάγης καταδίκασαν την Αθήνα, εντούτοις δεν τη δεσμεύουν, αλλά αφήνουν κατά συνείδηση στο μέλλον να μην παρεμποδίσουν τη FYROM».
--
Πηγή: Сител