Η Γερμανία θα απόσχει από τη ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για το Παλαιστινιακό κράτος



Νοέμβριος 29, 2012.
Η Γερμανία δήλωσε ότι απόσχει από την ψηφοφορία της Πέμπτης, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχετικά με την αλλαγή της διπλωματικής κατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής, επικαλούμενη φόβους ότι θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική για την ειρηνευτική διαδικασία.


«Δεν πήραμε την απόφαση ελαφρά την καρδία. Η Γερμανία συμμερίζεται το στόχο για ένα παλαιστινιακό κράτος …αλλά τα αποφασιστικά βήματα προς την πραγματική υπόσταση δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα …διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντι Βεστερβέλε.

Η Συνέλευση του ΟΗΕ έχει οριστεί να αναγνωρίσει έμμεσα ένα κυρίαρχο κράτος της Παλαιστίνης με την έγκριση ενός παλαιστινιακού ψηφίσματος που θα αλλάξει το καθεστώς του παρατηρητή του ΟΗΕ- που μέχρι τώρα έχει- σε μια οντότητα σε ‘κράτους μη μέλους’, όπως είναι το Βατικανό.

Ο Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και μια χούφτα άλλων μελών σχεδιάζουν να ψηφίσουν ενάντια σε αυτό που βλέπουν ως μια συμβολική και αντιπαραγωγική κίνηση από τους Παλαιστίνιους.

Η απόφαση του Βερολίνου να απέχει, παρά να καταψηφίσει, είναι ένα πλήγμα για το Ισραήλ, που υπολογίζει  τη Γερμανία ως σύμμαχο εταίρο.

Η Γερμανία δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζουν περισσότερες από δώδεκα χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν είχε καταστήσει σαφές αρχικά αν θα το καταψηφίσει ή  θα απέχει.

«Κατά την άποψή μας, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν είναι επιθυμητή η κίνηση από τους Παλαιστίνιους για μια υποστηρικτική κίνηση για την ειρηνευτική διαδικασία. Φοβούμαστε ότι  αυτό θα οδηγήσει μάλλον σε μια σκλήρυνση των απόψεων», δήλωσε ο Βεστερβέλε, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr