Πρόεδρος και πρωθυπουργός Σερβίας: « Η ετυμηγορία της Χάγης είναι πολιτική και όχι νομική»




Νοέμβριος 29, 2012.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε την Πέμπτη ότι η αθώωση του Ραμούς Χαραντινάι εντάσσεται σε μια «σειρά πολιτικών αποφάσεων ,  και όχι νομικών και δίκαιων αποφάσεων του δικαστηρίου».


 Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Πρίστινα επειδή είναι προς το συμφέρον της.

«Προς το συμφέρον της Σερβίας είναι η συνέχιση του διαλόγου και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» ανέφερε ο Ντάτσιτς σε δήλωσή του προς τον οργανισμό Τανγιούγκ.

Τόνισε ότι η απόφαση αυτή, όπως και αυτή με τους Κροάτες στρατηγούς,  προσπαθούν «να εμποδίσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης στην περιοχή», αλλά η Σερβία θα συνεχίσει το διάλογο με την Πρίστινα.

 Σύμφωνα, εξάλλου, με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, η ετυμηγορία αυτή «δεν στηρίζεται στο νόμο και τη δικαιοσύνη» και ότι «εμποδίζει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή, επιπλέον,  ακυρώνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται  για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και αυξάνουν τον σκεπτικισμό στη Σερβία».

Ο Νίκολιτς πιστεύει ότι η «απελευθέρωση του Χαραντινάι έδειξε  την κακή  διεθνή διευθέτηση στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια και την αγνόηση της άποψης της πλειονότητας του πληθυσμού αλλά και την αδυναμία της προστασίας του μάρτυρα κλειδί στην εγκληματική αυτή πράξη».

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr