Η επωνυμία «Μακεδονικά Κρασιά» θα χρησιμοποιείται από τις χώρες της περιοχής



Μάιος 16, 2019. 17:54

Σκόπια.

Η κυβέρνηση, χωρίς στρατηγική, διαπραγματεύθηκε  για την προστασία των εμπορικών σημάτων. Δεν είναι βέβαιο εάν η χώρα μας θα κατορθώσει να προστατεύσει τις ήδη καθιερωμένες εμπορικές ονομασίες για εμπορική χρήση, σημειώνει η σκοπιανή ‘Άλφα’.


Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι  των υπουργείων Εξωτερικών και των δύο χωρών συμφώνησαν για την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας της μικτής ομάδας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.


Τα Σκόπια και η Ελλάδα θα πρέπει να συναινέσουν στη χρήση των όρων  «Made in Macedonia», μακεδονικός, «The best of Macedonia», μακεδονικό ρουμπίνι και τα παρόμοια , καθώς και τα ονόματα των εταιρειών που εμπεριέχουν το όνομα ‘Μακεδονία’.


Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι η ονομασία για το «μακεδονικό κρασί» [ ή μακεδονικός οίνος] θα βρίσκεται στη διάθεση όλων των χωρών της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημιούργησαν προβλήματα στις εταιρείες των Σκοπίων κατά την παρουσίαση  των προϊόντων τους σε διεθνείς εκθέσεις.


Την τελευταία φορά, τον Μάρτιο στην έκθεση τουρισμού του Βερολίνου και στην έκθεση Οίνου στο Ντίσελντορφ. Οι λόγοι ήταν αστείοι. Ότι το «Κρασιά από τη Μακεδονία» γράφηκαν με μεγάλα γράμματα και η ‘Βόρεια Μακεδονία’ με μικρά γράμματα, έως ότου στο περίπτερό μας γράφηκε «Macedonia Timeless».


Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η Μικτή Επιτροπή θα πρέπει να ‘σβήσει’ τις διαφορετικές απόψεις των παραγωγών. 


«Στη χώρα μας, από τα συνολικά 14.556 εμπορικά σήματα, 79 περιέχουν τη λέξη ‘Μακεδονία’, 77 στην αγγλική γλώσσα το όνομα ‘Μακεδονία’, ενώ το επίθετο ‘μακεδονικός’ περιέχεται σε 12 καταχωρημένα εμπορικά σήματα. Η συντομογραφία ΜΚ είναι σε 93 και η συντομογραφία ΜΑΚ σε 35 ονόματα.


alfa.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr