Η αλβανική Υπηρεσία Πληροφοριών -για τα αφεντικά του εγκλήματος και το ξέπλυμα χρήματος



Ιούνιος 16, 2020. 22:49

Τίρανα.

Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών- Shish, αποκάλυψε το σχέδιο που χρησιμοποιούν οι εγκληματικές ομάδες για τη νομιμοποίηση 'βρώμικων εσόδων' .

 Στην έκθεση της, του 2019, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο οικονομικό έγκλημα, το οποίο σύμφωνα με την SHISH παραμένει ένας από τους παράγοντες με τον υψηλότερο κίνδυνο στο χρηματοπιστωτικό αλβανικό σύστημα. 



Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, οι τομείς οι οποίοι  ξεπλύνουν χρήματα είναι οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οι ξενοδοχειακοί και τουριστικοί τομείς στις παράκτιες και αστικές περιοχές. 
Ο εντοπισμός των πηγών εισοδήματος παραμένει ένα ανησυχητικό πρόβλημα, αν και έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες από την SHISH. 

«Παρά τις σοβαρές προσπάθειες για τη μείωση των παρατυπιών μέσω του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών και της αυξημένης τιμωρίας, παραμένει ένα ανησυχητικό ζήτημα το οποίο περιπλέκει τη διαδικασία εντοπισμού εισοδήματος παράνομης προέλευσης και κατάσχεσης του. 


Στη χώρα μας, ένα σημαντικό ποσό «βρώμικων» χρημάτων προέρχεται από την εγκληματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των ετών, στην οποία εμπλέκονται άτομα και ομάδες. 


Το παράνομο εισόδημα που αποκτάται από εγκληματικές δραστηριότητες επενδύεται στη συνέχεια τόσο σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όσο και σε νόμιμες επιχειρήσεις. 


Οι κυρίαρχοι τομείς για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες παραμένουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, τα ακίνητα, ο ξενοδοχειακός τουρισμός κ.λπ. 
Οι παράκτιες και αστικές περιοχές παραμένουν οι πιο ελκυστικές, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα πολλαπλής απόδοσης της αρχικής επένδυσης», αναφέρει η έκθεση. 



Η SHISH δημοσιοποιεί στην ετήσια έκθεσή της ότι τα οικονομικά εγκλήματα είναι ένα από τα πιο σοβαρά και ανησυχητικά προβλήματα, τονίζοντας ότι η απάτη στον τομέα των φόρων και των τελωνείων έχει εντοπιστεί και σε ορισμένους άλλους τομείς. 


«Τα εγκλήματα στην οικονομία παραμένουν υψηλοί παράγοντες κινδύνου για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αξιοπιστία και σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος στη χώρα. 


Η επιτάχυνση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, που βασίζεται σε παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και στρατηγικές ελεύθερης αγοράς, μείωσε τη σημασία των συνόρων και δημιούργησε νέες ευκαιρίες για το οικονομικό έγκλημα. 


Μεταξύ των πιο διαδεδομένων εγκληματικών δραστηριοτήτων στην οικονομία είναι η απάτη στον τομέα των φόρων και των τελωνείων, η σύνταξη πλαστών τιμολογίων πωλήσεων, η δημιουργία πλαστών οικονομικών φορέων, το λαθρεμπόριο ειδικών φόρων κατανάλωσης, το ξέπλυμα χρημάτων που παράγονται από εγκληματική δραστηριότητα, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα Sot.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr