«Το μέλλον του Ερντογάν εξαρτάται από τη Ρωσία, ο Πούτιν στέλνει δις δολάρια» - VOA

 


Αύγουστος 26, 2022. Ελλάδα.

 

Η Τουρκία εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να βασιστεί στη Ρωσία για να βοηθήσει στην ανακούφιση των αυξανόμενων

οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, καθώς αντιμετωπίζει άλλη μια θητεία στην εξουσία το επόμενο έτος.  Αναφέρει ο ανταποκριτής της VOA Ντόριαν Τζοόυνς από την Κωνσταντινούπολη.

Η Μόσχα έστειλε πρόσφατα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, αναφέροντας ως αιτία την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη χώρα. Και σύμφωνα με τη Ρωσία, άλλα δέκα δισεκατομμύρια θα σταλούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η εισαγωγή του σκληρού νομίσματος της χώρας, του δολαρίου, είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της εκστρατείας του για επανεκλογή το 2023, ενώ το τοπικό νόμισμα, η λίρα, έχει πέσει και ο πληθωρισμός έχει φτάσει σχεδόν το 80%.

«Βοηθώντας τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, η Τουρκία έχει ένα καλό ποσό εισοδήματος για το ισοζύγιο πληρωμών της και αυτό θα τη βοηθούσε (την Άγκυρα) να ενισχύσει τη λίρα, να μειώσει τον πληθωρισμό και τον Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές», λέει ο Timothy Ash, εκπρόσωπος της «Bluebay» - χρηματοοικονομική εταιρεία Asset Management στο Λονδίνο.

Για να προστατεύσει τους στενούς δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν αρνήθηκε να εφαρμόσει δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, στο θέρετρο του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών δεσμών.

Από την επίθεση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Ρώσοι ολιγάρχες συνεχίζουν να δένουν τα σούπερ γιοτ τους στα τουρκικά λιμάνια, γνωρίζοντας ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα τα κατασχέσουν.

Οι αναλυτές λένε ότι ο κ. Ερντογάν έχει γίνει πολύτιμος σύμμαχος του κ. Πούτιν.

« Η Τουρκία έχει μετατραπεί de facto σε μαύρο ιππότη. Στην ακαδημαϊκή γλώσσα, αυτό σημαίνει ένα κράτος που είναι πρόθυμο να βοηθήσει μια χώρα που υπόκειται σε κυρώσεις, τουλάχιστον για να τις μετριάσει. Και η Ρωσία βλέπει την Τουρκία υπό αυτό το πρίσμα, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη όσον αφορά την ανάπτυξη των οικονομικών της δεσμών, ενώ οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα », λέει η Maria Shagina, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη μεσολάβησαν σε μια συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικού σίτου στις παγκόσμιες αγορές, και οι εξαγωγικές της δραστηριότητες βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίζεται τα εύσημα για την επίτευξη της συμφωνίας, λέγοντας ότι ήταν δυνατή μόνο λόγω των στενών δεσμών του με τον κ. Πούτιν.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις με τον Ερντογάν και την αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις στην τεχνολογία, θέτοντας την Άγκυρα σε τροχιά σύγκρουσης με τους συμμάχους της.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό που θα δημιουργούσε τον διαχωρισμό θα ήταν η υψηλή τεχνολογία. Τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα, η Ρωσία αρνείται την υψηλή τεχνολογία να βλάψει τις γραμμές ανεφοδιασμού της. Και εάν τουρκικές εταιρείες χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή απαγορευμένων αγαθών για να τα διαβιβάσουν στη Ρωσία, αυτό θα απαιτούσε να επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία», λέει ο Atilla Yesilada, με την εταιρεία «Global Source Partners», μια εταιρεία που ειδικεύεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές στη Νέα Υόρκη.

Με την Τουρκία να υποφέρει από μια αδύναμη οικονομική κατάσταση, οι κυρώσεις, προειδοποιούν οι αναλυτές, θα προκαλούσαν μια καταστροφική οικονομική κρίση. 

Την ίδια ώρα, αναλυτές λένε ότι ο κ. Ερντογάν «ποντάρει στη Ρωσία», ελπίζοντας ότι το ρωσικό εμπόριο και η στήριξη θα αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας του πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.


Voice of America/Albanian


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr