Νοέμβριος 7, 2011.
Σκόπια.
«Δεν είναι δυνατόν τα Σκόπια και η Βουλγαρία να είχαν μία γλώσσα, τη βουλγαρική»
Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται στην σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’ άρθρο του ακαδημαϊκού Μπλάζε Ριστόφσκι, ο οποίος είναι μέλος της «Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» των Σκοπίων.
Πρόκειται για το πρώτο δημοσίευμα μιας σειράς από το νέο βιβλίο του Ριστόφσκι που έχει τίτλο « Η ‘μακεδονική’ αναγέννηση στον 19ο αιώνα).
Γράφει ο συγγραφέας:
«Πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της περιοχής των Σκοπίων προέρχεται μέσα από σύνθετες ιστορικές διαδικασίες που δημιουργήθηκαν από τους Σλάβους (κυρίως από σλαβικές φυλές) οι οποίες συναντώνται κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή αυτή κατά το μεγάλο χρονικό διάστημα από τον V έως τον VII αιώνα.
» Συγκριτικά με τους γείτονες Βουλγάρους, έχουμε εθνικές και ιστορικές διαφοροποιήσεις, αφού αυτοί είναι προϊόν των Θρακών, των Ούννων και των «επτά σλαβικών φυλών» και ενός μικρού μέρους της τουρκικο-μογγολικής φυλής των Βουλγάρων (πρωτοβουλγάρων) που έρχονται από την Ασία το 681, μέσω του Δούναβη, ιδρύοντας το πρώτο βουλγαρικό κράτος στα Βαλκάνια και στους οποίους αργότερα ενσωματώθηκαν και οι Τάταροι», σημειώνει ο καθηγητής.
«Ενώ ο λαός της Μακεδονίας, βρισκόταν μέσα στο εθνικά μικτό Βυζάντιο και δημιούργησε μια κυρίως Μακεδονική-Σλαβική-Βυζαντινή χριστιανική κουλτούρα (στο πρωτότυπο: македонски-славянска-византийска християнска култура). Η Βουλγαρία, η περιοχή δηλαδή, μεταξύ του Δούναβη και του Στάρα Πλάνινα δημιουργήθηκε από τους πρωτοβούλγαρους που ενσωματώθηκαν στον πρωτοβαλκανικό ειδωλολατρικο σλαβικό- θρακικό πολιτισμό και οι δύο αυτοί κόσμοι αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα χωρίς κοινό έδαφος και μέσα στις σχεδόν εχθρικές σχέσεις τους με το Βυζάντιο, το οποίο απέκλειε οποιαδήποτε επαφή μαζί τους».
Και θα συνεχίσει:
«Στη Βουλγαρία η λέξη ‘Χριστιανός’ ήταν συνώνυμη με το ‘Βυζαντινός’ και με αυτήν υποδήλωνε τον εχθρό. Ενώ η διαδικασία εκχριστιανισμού στη γεωγραφική Μακεδονία έγινε πολύ νωρίτερα, από την εποχή της κατάκτησή της, από τους Βουλγάρους» γράφει ο σκοπιανός ακαδημαϊκός στο βιβλίο του.
Ο καθηγητής με το πόνημά του αυτό προσπαθεί να εμπεδώσει στον αναγνώστη ότι η σλαβική γλώσσα των Σκοπίων, προϋπήρχε της βουλγαρικής και των Βουλγάρων, δεν αποκρύβει ωστόσο την επιρροή που έχει λάβει από την βουλγαρική γλώσσα.
Αντιδράσεις από τη Βουλγαρία
Άμεση ήταν η απάντηση του Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, διευθυντή του αρχαιολογικού Μουσείου της Σόφιας που χαρακτήρισε ως «ανοησίες χωρίς νόημα» τους ισχυρισμούς του σκοπιανού ακαδημαϊκού Μπλάζε Ριστόβσκι.
«Είμαι βέβαιος ότι κανένας άλλος σοβαρός επιστήμονας στον κόσμο θα μπορούσε να ασχοληθεί με τέτοια επιπολαιότητα και να παρουσιάσει τα χάλια αυτά»
«Είναι ανιστόρητα όσα διατείνεται με πλαστά ιστορικά έγγραφα και με παραλείψεις γεγονότων. Με τέτοιους ιστορικούς σπάμε πλάκα ή γελάμε μαζί τους», δήλωσε ο Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ.
--
Πηγές: Вечер,(Σκόπια) και Агенция "Фокус" (Βουλγαρία)